ERMENİ MESELESİ “KIZIM SANA SÖYLÜYORUM, GELİNİM SEN ANLA”

30 Haziran 2018


      Sözde Ermeni Soykırımı YALANI hakkında üzülerek ifade etmeliyim ki bizim Dışişleri Bakanlığının ne yaptığını bilmediğimiz gibi, olanları da anlamış değiliz. Mayıs-Haziran 2018 tarihlerinde neler olduğuna kısa başlıklarla bakalım; 

      Sözde Ermeni Soykırımı’nın İsrail Parlamentosunda tanıması için yapılan girişimlerde, Ermeni Ulusal Kudüs Komitesi Üyesi Noyemi Nalbandyan, “"İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler son zamanlarda Gazze'deki devam eden olaylarla bağlantılı olarak yükseldi. Türkiye İsrail'in eylemlerine karşı çıktıkça ve onları kesinlikle eleştirirken, İsrail siyasi bir adım olarak Ermeni Soykırımı'nın tanınmasıyla ilgili yasa tasarısını yürürlüğe koydu. Bizi mutlu ediyor, Ermeni Soykırımı meselesi bir oyun kartı haline geldi, Türkiye'nin insanlığa karşı bir suç işlediğinden beri Soykırımın tanınmasını istiyoruz, bu konunun gündeme gelmesine ya da siyasi çıkarlara karşı çıkıyoruz. ", diyor. 

      ABD Rhoda Island Eyaleti Temsilciler Meclisi, her aşamada Osmanlı İmparatorluğu, dolayısıyla Türkiye’yi haksız yerde suçlamak amacıyla; Azerbaycan’ın Sumgayıt şehrinde Ermenilerin katledilmesinin 30. Yıldönümü anmak için bir tasarıyı kabul ediyor. 

      Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Ara Babloyan, Güney Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Dimitris Syllouris ile yaptığı görüşmede “iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için önemli bir katkı sağlayacağını” söylüyor. 

      Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Pasadena Şubesi, Ermeni “sözde” soykırımının 103. Yılını anıyor. 

      Ukrayna Ermeni Derneği’nin sözde Ermeni soykırımı kurbanları anısına çektiği “Yeniden çiçek açma fırsatı vermeniz için teşekkürler, Ermeniler” başlıklı animasyon filmi Cannes film festivalinin “Kısa filim köşesi programı” çerçevesinde gösteriliyor. 

      Elazığ’dan Arjantin’e; Gregorio Hairabedyan’ın soykırımı mücadelesi. E-Gazete Karınca’da her hafta “1915’ten bugüne uzanan Ermeni portreleri” başlıklı köşede bu sefer Ermeni “sözde” soykırımını Arjantin’de mahkemeye taşıyan Gregorio Hairabedyan’ın hayat hikâyesi yer alıyor. 

      Eulbright Scholar Programının Çağdaş Ermeni Sorunları ve Sosyal Yardım Fonu (OLF) üzerine NAASR/Calouste Gulbenkian Vakfı tarafından desteklenen, Fransa Cergy-Pontoise Üniversitesinde Amerikan Tarihi Doçenti ve Fulbrigt Misafir Akademisyeni Dr. Julien Zarifen, USC Shoah ileri Soykırım Araştırmaları Merkezinde “İnsancıllıktan İnkârcılığa Yataklık: ABD ve Tanıma” konferansı veriliyor. 

      Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın atadığı yeni Diaspora Bakanı Mkhitar Hayrapetyan, Ermenistan’da Diaspora Ermenilerini temsil etmek için ikinci yasama organının kurulacağını açıklıyor. 

     ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Ermenistan’ı “Bin yılın Meydan Okuması” programına dahil etmeyi incelemeye hazır olduğunu açıklıyor.  

      Soykırım Araştırmaları ve Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Birliği (AGS) Başkanı Henry Theriault, soykırımla ilgili mevcut insan hakları konularını ve bu konunun okulda neden araştırması gerektiğini Rhode Island Eyalet Evi’nde tartışmaya açıyor.  

      ABD Kongre üyesi David Cicilline, DİB Pompeo'ya " Geçtiğimiz asrın başında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermenilere karşı işlenen Soykırımı tanıyor musunuz?" diye sordu. Pompeo; "Yanıt veremem. Yanıtını bilmiyorum. Bu meseleyi değerlendiririm" diyerek cevaplıyor.  

      Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakayan İsrail Parlamentosunun görüşeceği Ermeni sözde soykırımını tanıyan yasa tasarısını değerlendirerek, İsrail'in, Ermeni Soykırımı'nı tanıma konusunun küresel önem taşıdığına vurgu yapıyor. 

      Avustralyalı Ermeni, Yunan ve Süryani topluluklarının önde gelen halkla ilişkiler komiteleri, Senatör Kristina Keneally'nin Senato'daki soruşturma sorularını cevapladıktan sonra SBS (Özel Yayıncılık Servisi) CEO'su Michael Ebeid; "Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı Türkiye'sinin Ermeni, Yunan ve Süryani sakinlerine karşı sistematik girişimi olan Ermeni "sözde" soykırımının inkârının reddedildiğini" bildiriyor. 

       Sacramento'daki Kaliforniya Eyalet Meclisi'nde sözde Ermeni Soykırımı anmalarının 103. Yıldönümünde, üyeler Nazarian ve Friedman tarafından hazırlanan ve kabul edilen Meclis Ortak Kararı'nda "Ermeni asıllı 1,5 milyon erkek, kadın, çocuk ve yüz binlerce Süryani, Yunan ve diğer Hıristiyanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun ellerinde hayatlarını kaybettiler. 24 Nisan 2018 Kaliforniya eyaletinde Ermeni Soykırımının 103. Yıl dönümünü anma günü olarak belirlenmiştir, diyor. 

     Yoğun faaliyetine devam eden Amerika Ermeni Meclisi (AEM), Ermeni soykırımının yeniden onaylanması, Ermenistan ve Karabağ'a ABD yardımı, Orta Doğu'da risk altındaki Hıristiyan ve diğer azınlık toplulukları da dahil olmak üzere ilgili önemli konuları tartışmak üzere kongrede 50 toplantı düzenledi. Bu çabalar sonucunda AEM, Temsilciler Caharli Crist'i (D-FL), Steve King'i (R-IA), Eric Swalewll'i (D-CA) ve Steve Knight'ı (R-CA) meclisin yeni üyeleri oldular. Söz konusu üyelerin, Ermeni Meseleleri ile ilgili Kongre Grubuna katılmaları sonucu, üye sayısı 122'e ulaşıyor. 

      Ve haziran ayında Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) 38. Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapıldı. Ermenistan, Milletvekili Garen Nazarian ve oturum başkanı Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakyan tarafından temsil edildi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı İşbirliği Dairesi Başkanı Ömer Gücük, Azerbaycan'ı Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Mammad-Guliyev, Rusya'yı Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin temsil ediyor. 

      Başta Sözde Ermeni Soykırımı olmak üzere Ermeni yetkililer dünyanın dört bucağında, ekonomiden, uluslararası ilişkilere, güvenlik antlaşmalarına, Avrupa Birliği Ortaklığına kadar her konuda seslerini yükselterek harıl harıl çalışıyor. 

    Ermenistan 2.934.152 lik  nüfusu ile 9.923.914 nüfuslu Azerbaycan, 81.916.871 nüfuslu Türkiye'ye karşı, diğer ülkeler yanında özellikle 143.964.709 nüfuslu Rusya ve 326.766.748 nüfuslu ABD'de "AT KOŞTURARAK" her konuda etkin oluyor. 

      Söyler misiniz, bizim Dışişleri Bakanlığımız özellikle Sözde Ermeni Soykırımı “ERMENİ MESELESİ” ve diğer konularda ne yapıyor? 

      “KIZIM SANA SÖYLÜYORUM, GELİNİM SEN ANLA” 

 

 

Kaynak:

- Feym Gurubu Bültenleri

 -Açık kaynaklar

 

 

Cem Cüneyd Canan

Cem Cüneyd Canan © 2006 - 2024 Her hakkı saklıdır. Başa Dön